Te mit teszel érte, ha már van gyereked? Az 50. Föld napja alkalmából…

Fontos az, hogy ha még nem foglalkoztunk eddig ezzel, most már tegyük meg az első lépéseket!

Mint a mostani helyzet megmutatta, felelősség vállalással, összefogással, együtt gondolkodással olyan helyzetekre is megoldást találtak ki az emberek, amik alapvető változásokat hoztak több millió ember életében egyszerre. 

Miért ne lehetne a családoknak elkezdeni az újjáindult hétköznapokon másképp, tudatosabban folytatni?

 

Szerencsére az utóbbi időben a Földünk kicsit fellélegezhetett.  Erre jó példa, hogy olyan helyre is visszatértek az állatok, ahová már régóta nem tudtak a civilizációs ártalmak miatt. 

Velencében megjelentek a delfinek, Marseilleben a bálnák. Sőt még nálunk is a kertben egy szarvas, szinte a házunktól ment csak vissza. Ilyen még eddig nem volt! 

Ami egyértelművé vált az az, hogy mindenki tudna és kell tennie a változásokért, pláne ha gyermekei és unokái vannak!

7 egyszerű tipp arra, hogy mit tudunk változtatni a hétköznapok során:

Ami pedig kiderült a mostani helyzet miatt: nem dől össze a világ akkor sem, ha hetekig nem megyünk az áruházakba olyan holmikat vásárolni, amire igazán nincs is szükségünk, vagy hamar a szemétben kötnek ki.

Sőt, most sok kisgyerekes család került nagyon nehéz helyzetbe. Hiába jutnak kevesebb jövedelemhez, a csemetéknek nem mondhatják, hogy ne nőjenek, ne egyenek annyit. Különösen nekik rendkívül fontos  hol, és hogyan lehet lefaragni a kiadásaikból. Higgyétek el, nem lehetetlen! Én is voltam már nehéz élethelyzetekben, tudom milyen nagy kihívás ez pláne nagycsaládban!

 Mit tehetünk?

  • Elég hetente, és küldjük a párunkat vásárolni, bevásárló listával, tudatosan megtervezve a mennyiségeket, és hogy mit is hozzanak. Miért? Ők jobban tudnak fókuszálni, nem csábulnak el a listától az éppen eléjük bukkanó, de nem tervezett csábító ajánlatnak. 
  • Guggolj le, vagy nézz felfelé is, hogy megtaláld azokat a termékeket is, amiket nem akarnak rátok sózni éppen!
  •  Ne dőlj be a reklámoknak! Inkább a fontosabb, nagyobb értékű eszközök és holmik vásárlása előtt érdeklődjetek a különböző csoportokban a titeket érdeklő tapasztalatokról, és több helyen is nézzetek körül , akár online, akár offline vásárlást megelőzően, de impulzív vásárlás előtt tedd fel magadnak a kérdést: -Biztosan szükségem van nekem erre?!
  • A gyerek holmik extra kiadásokat jelentenek a szülők számára, ezért csak jó minőségű, örökölhető, és ha lehet, akár használt holmikat szerezzünk be csemeténk számára, vagy lehetőség szerint adjuk tovább a családnak, barátoknak. 

Köztudott, hogy  a legtöbb távol-keleti textilholmi csak látszólag olcsó. Sajnos ezek a gyorsan, szakértelem nélkül, mérethibás, elszabott, kényelmetlen, kifakuló, silány minőségű anyagokból, irreálisan olcsón, éhbérért, rossz munka körülmények között állítják össze. 

Viszont éppen ezért ezek a legdrágábbak!

Hamar szemétbe, vagy a szekrényünk aljába kerül. Vegyünk inkább kevesebb, de jó minőségű, hosszabb ideig hordható, könnyen mosható , last fashion ruhadarabokat, hazai gyártóktól, tervezőktől magatoknak!

Gyerekeinknek pedig már sokféle megoldás létezik arra, hogy az öltözékük tovább hordhatók legyenek. Ne a cuki mintát vegyük figyelembe elsősorban, hanem, hogy kényelmes legyen, ne legyen kényes, és az alapanyaga is minél természetesebb legyen!

Számítsunk arra, hogy a sötétkék, vagy fekete alapanyagokból megvarrt textilek engedik a színüket. 

  • Szerezzünk be eldobhatós helyett a sokáig használható moshatót textilből! Itt az igazán fontos az, hogy sokszor lehessen használni
  • Ilyen például a mosható pelenka, pelenkázó alátét, a különböző betétek: melltartó, egészségügyi, és popó törlő, arclemosó korong, az újra szalvéták és az újra zacsik.  De komfortos megoldás a nehéz napokra az intim kehely is, amely a tampon, szárnyas betétekben is található egészségre is ártalmas nedvszívó anyagokkal ellentétben teljesen ártalmatlan. 

Az intim mosható betétekhez, melltartó betétekhez, stb olyan speciális anyagokat használnak fel, amik akkor igazán jók, ha magas hőfokon moshatóak, és vasalhatóak is. Erre figyeljetek vásárláskor is!

A fentebb említett “kényesebb” textil holmikon kívül nem az a lényeg, hogy pamutból, vagy műszálból készülnek, hanem hogy hosszú ideig kiváltsák az egyszer használatosakat.  

Természetesen a bevásárláshoz, háztartásunkban, a konyhánkban és a fürdő szobánkban is  sokféle lehetőség van már a nylon zacskó kiváltására, az alufólia, folpack helyettesítésére, ráadásul ezekhez szabászati hulladékokat, és régebbi, más funkcióra is előzőleg használt holmit lehet újra felhasználni. pl. függönyből újra zacskót lehet készíteni. 

Az igazi zero waste termékek attól lesznek azok, ha a felhasznált textilek sem a legújabb trendi designer vásznakból valók, hanem tényleg újra hasznosítottakból. 

  • Tanulj meg varrni hobbiból! 

Rengeteg pénzt, és energiát megspórolhatsz magadnak és a családodnak azáltal, ha elsajátítod a varrás alapjait. Egyrészt át tudsz alakítani kedvedre régebbi holmikat megváltozott testalkatodra, a gyerek növekedéséhez tudod szabni a már meglévő ruhadarabokat, és ha te készítesz nekik szívbeli textiljátékokat, ruhácskákat, azt sokkal jobban szereti majd. Sőt az amit te készítesz, olyan anyagból készítheted el, ami tetszik is neked, jó minőségben, és méretben! Nem utolsó sorban pedig meg is tudod javítani az elfeslett, kilyukadni készülő farmer nadrágot, vagy fel tudod varrni a párod nadrágjának szárát. Ráadásul ez egy nagyon hasznos alkotó folyamat, és teljesen kikapcsol!

  • Vásárolj kevesebb játékot gyermekednek! Pláne ne vegyél sok elemes, hamar tönkre menő műanyag, hamarabb kidobásra kerül, s sok elemet kell vásárolnunk. Ha meg nem működik bosszúságot okoz. 

Hidd el, rengeteg kényelmi funkciós , de nyugodtan kihagyható kisbaba gondozáshoz kapcsolódó termék van a piacon.

Kérdezd meg csak Anyukádat: 

-Te  is felnőttél úgy, hogy sterilizáló folyadékkal használható mikrózható edényt használt volna a cumis üvegedhez?

-Volt pelus kukád?

-Volt eldobható pelusod, vagy popsitörlő kendőd?

Fogadnék, 2 válasz az lesz, hogy nem. Látod, és túlélte te is, ő is?

Azt gondolom, mindannyiunk felelőssége az, hogy átgondoljuk, ha majd újra visszatér minden a kerék vágásba, hogyan változtatunk. Másképp nem lehetséges, hogy gyerekeink, unokáink is hasonló természeti csodákat, és világot lássanak majd , mint mi most!