Oviba készülünk

Hamarosan oviba mentek?

Az óvodai élet megkezdése embert próbáló feladat lehet mind az édesanya, mind a pici gyermek számára. Háromgyerekes édesanyaként kérlek, engedd meg, hogy néhány gyakorlati jótanáccsal segítselek ebben a kihívást, ugyanakkor számtalan szép pillanatot jelentő időszakban.

Az otthoni vagy bölcsis napirend után ismerős lesz Csipetkéd számára az óvodai menetrend, és ha az esti lefekvés idejét sem ő határozza meg, nem lesz számára megerőltető a “korai” felkelés sem. A csoportfoglalkozások kezdési idejére, nyolc órára, legkésőbb fél kilencre illik beérni az óvodába adott esetben már reggelizve. Ahhoz, hogy ez zökkenőmentesen sikerüljön, érdemes már este nyolc óra körül ágyba fektetni a csemetéket.

Csipetkéd a tőled való elválást könnyebben viselheti, ha már eddig is rendszeresen távol volt tőled. Az állandóság, a biztonság érzése fontos számára, és akkor enged el könnyebben a “dolgozódba”, ha biztosan tudja, és megtapasztalta, a megbeszélt időben érte mész. Segítségére lehetsz  Csipetkédnek azzal is, ha egy ismerős használati tárgyat (például alvós állatka) az ovis holmijai közé “csempészel”. Ha nincs ilyen használati tárgya, érdemes együtt beszereznetek egy-két apróságot.

Mindhárom gyermekemnél azt tapasztaltam, hogy a közös rajzolás, gyurmázás, festés (a mindennapi óvodai tevékenységek) támogatták az ovisaimat abban, hogy hamarabb beilleszkedjenek a közösségbe. Rajzoljatok, fessetek, gyurmázzatok, amikor csak kedvetek van!

A késleltetés művészetét is szoktasd meg vele, hiszen egy csoportban is alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy nem csak az ő akaratuk és nem azonnal fog teljesülni! Megkönnyíted az óvónénik dolgát, és a Csipetkédnek is könnyebb dolga lesz. Az óvodában teremts jó kapcsolatot a gyermeked gondozóival, és szánj napi pár percet arra, hogy a napi eseményekről tudomást szerez.

Édesanyaként és tervezőként is elengedhetetlenül fontosnak tartom a kényelmes ruházatot és a megfelelő – lehetőleg bőr talpú – cipőt.

A ruházat kiválasztásának szempontjai lehetnek:

– magas koncentrációban tartalmazzon természetes alapanyagot,

– a hosszát lehessen növelni, és

– bírja az igénybevételt.

A gyerekek nadrágja rendszerint a térdrésznél a legsérülékenyebb, ráadásul a nadrágot előbb növik ki, mint a felsőket. Ha az átlagnál vékonyabb is a gyermekünk, a vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a gumival szabályozható derekú nadrágot vegyünk számára.

A következő bejegyzésemben adok egy pár tippet arra, hogy:

– Milyen a praktikus és esztétikus ovis zsák?

– Hogyan tudod elkerülni azt az orrfacsaró bűzt, ami a tornazsákokból terjeng?

– Hogy tudod megelőzni azt, hogy mindig új nadrágól kelljen gondoskodni a kilyukadtak helyett?

– Ha testvérekről van szó, hogyan tudsz egy lányka nadrágból kisfiúsat (és fordítva) csinálni pillanatok alatt?

Baráti üdvözlettel:

Eszter

Kedves Anyukák, Apukák, Nagymamák és Nagypapák!

A Csipetkék blogot nektek írjuk és szerkesztjük azzal a céllal, hogy tanácsot és támogatást adjunk a szülővé és nagyszülővé válás rögös útján.

Hálásan köszönjük, ha észrevételeitekkel és témajavaslataitokkal segítitek a munkánkat.

Üdvözlettel:

Drávainé Németh Eszter

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 18 =