Miért jó ha varrni tudsz és környezettudatos vagy?

Ha varrni tudsz, több legyet is üthetsz egy csapásra!

A varrás egy olyan különleges alkotótevékenység, ami nagyon hasznos,  amellett, hogy fel tudod használni a nagyi által gyűjtött anyagokat, cérnákat, cipzárakat, fonalakat, holmikat, ferdepántokat, gombokat is, vagy az elszakadt farmerjaidat, egyéb textileket. Át is tudsz alakítani egy-egy nem megfelelő méretű vagy formájú ruhát, kiegészítőt. Át tudod szabni és új életre kelteni azt.

De meg tudod hosszabbítani pl. gyermeked ruháinak élettartamát, és akár toldással bővíteni vagy szűkíteni – az eredmény még jobban fog kinézni, mint újkorában.

Mivel az anyag, amit vásárolsz egy új ruha, vagy kiegészítő varrásához jó minőségű és tetszetős mintájú lesz, valamint az általad kívánt méretre készíted el, kevesebb fast fashion és egyéb silány minőségű tömegcikket fogsz vásárolni. Emiatt kevesebbet is tudnak majd legközelebb eladni belőle, hiszen minden vásárlással egy ilyen új termék születéséhez adod a hívógombot.

Ha viszont nem áll szándékodban megtanulni varrni,  azt tudd, hogy hiába veszel a turiból ruházatot  a multik helyett, sajnos ez nem igazi környezetbarát megoldás. Hiszen ezek a láncok szintén a fast fashion készleten maradt termékeiből állnak, csak át vannak csoportosítva, és általában külföldről áramlanak be hozzánk. Ami pedig rajtuk marad, visszaáramlik oda, ahol készültek – szegény, nincstelen, sokszor embertelen körülmények közé kényszerült, éhbérért dolgozó felnőttekhez és gyerekmunkásokhoz, sok-sok ezer kilométert utazva. 

Az igazi megoldás: ha kevesebb, de jó minőségű öltözékkel pakolod meg a gardróbodat, sokoldalúan, sok mindenhez és legfőképpen hozzád passzoló darabokból összeállítva, amiket akár te is megalkothatsz magadnak. De leginkább – ne sajnáld és időt egy gyakorlati varrótanfolyamra, ahol az alapoktól elsajátítva juthatsz el az egyszerűbb darabok megvarrásáig.

Hasznos tudnivalók babaruhák, és ágyneműk , kiegészítők vásárlásához

 1. A legfontosabb tudnivaló, hogy a babák bőre a legnagyobb felület, ami a baba megérkezésétől számítva az első 1-2 hónapban fokozottan érzékeny. Még nem jó a hőleadása, nem tud kellőképpen jelezni a test számunkra sem. Nekünk kell megakadályozni szigeteléssel a kihűléstől és a túlzott felmelegedéstől.  Figyelni  kell arra, hogy  a bőrével közvetlenül érintkező textíliák „lélegezzenek”,  hogy a nedvességet beszívhassák. Ezért különösen fontos, hogy természetes anyagok – pamut, viszkóz vagy len szálasanyagok – a legmagasabb arányban legyenek benne. Ezt keverni  szokták műszállal, de csak a rugalmasság biztosítására, elenyésző százalékban (5-10) a gyűrődés ellen pl.: body-k, harisnyanadrágok, szabadidő szettek. 

  Ha nem nézzük meg a címkéket, könnyen műszál elleni allergiát, irritációt okozhat a csöppségeknél  a műszálas anyagból készült textilruházat, a huzatok és ágyneműk. lásd pl. eldobható pelenka okozta bőrkiütések, viszketés, stb. Kerüljük  a divatos, pihe-puha, de 100% műszál tartalmú huzatokat – pl. a “minky” nevű anyagot, ami jellegzetes, magában 3D pöttyös mintázatú, vagy  a “polár” nevű anyagot.  Az ezekből készült takaró, babafészek kerülendő. 

  Nem célszerű továbbá a babát a babakocsiba, hordozóba nedvszívó  alátét nélkül rakni.

  2. A ruházat mérete is megfelelő legyen! Sehol ne szorítsa a kicsit, de ne is lötyögjön rajta a lábfejes nadrág, a rugiban pedig kényelmesen tudjon mozogni. Nem szükséges, „bio” pamut néven futó alapanyagot tartalmazó termékekre vadásznunk. Sajnos előállításához rengeteg vegyszer is szükséges, szóval ez a megnevezés inkább egy jó kereskedői fogás. A sima pamutból készült ruházat is kiváló a gyermekeinknek. A szabászvonalaknál kényelmesebb a raglán ujjú felsőrész, az állítható derékbőségű nadrág, amelyből nem lóg ki a gyerek dereka mászáskor, és a nem gumival összefogott aljú nadrág…

  3. Sajnos a multi cégeknél az olcsó tömegtermelés jellemző. Hosszú távon viszont ez a drágább. Több a műszál tartalma, emiatt a baba bőre nem tud szellőzni, beizzad, viszket; bőrkiütés,  allergia lehet belőle.

  4. Gyakori a rossz szabás, ez kényelmetlen a gyereknek, akadályozza a mozgását. Ágyneműnél, pólónál eltekeredik az oldala, mert nem jó a szabása, a minőség nem szempont. A termékek hamar kilyukadnak, elszakadnak hordásnál, annyira vékony anyagból szabják őket.

  5. Az ágynemű legyen fertőtleníthető, magas hőfokon mosható, ne pöszöljön, feszes legyen a lepedő. Ne szöszöljön az anyag – főleg a flanel, és a kötött anyagoknál fordul ilyen elő, vagy amit már örököltünk, vagy használtunk előtte.

  6. Első időkben a takarót hosszában félbehajtva rakhatjuk a baba bőre alá. és az oldalánál aláhajtva. De a legjobb szigetelés a pólya, később hálózsák,  a fulladásveszély megakadályozására. Legyen kéznél mindig tiszta hálóruha és ágynemű a közelben, ha éjjel történik baleset, és a sötétben kell megtalálni. A laminált textíliából (PUL, PUR) készített lepedő ugyan vízálló, de sajnos nem jól szellőzik, ezért gyerekeknek nem ajánlott. 

Miért hallgass a nagyira?

A mi időnkben más lehetőségek voltak, amikor a gyerekeink kicsik voltak (azaz ti). Kicsi volt a választék ruházatból, gyermekgondozási cikkekből és kiegészítőkből.

De mi már tudjuk, mi vár majd rátok szülőként, amire nem is gondoltok még, és higgyétek el, hasznos praktikák ezek. A babák körüli ipar nagy üzlet, s bizony sok olyan kényelmi kiegészítőt lehet kapni, amire nincs is igazán szükség. Ilyen pl. a sterilizáló, a külön zacskók, a bele való folyadék.  Amíg előveszel, ki- és berakod, addig egy kicsi lábosban – csak erre a célra fenntartva – simán kiforralod 10 percig az eszközöket és kész.

Babapelenkák-popsitörlők

Most menjünk vissza a középkorba? Nem,  persze. Szuper kényelmes az eldobható pelenka. Mi még tényleg piszok sok időt áztattuk, fertőtlenítettük, mostuk és vasaltuk a Tetra pelenkákat. Ezek bizony tényleg nem sokat értek. De az eldobható pelusok több órát is töltenek a gyerek popóján. Szerintetek mi lehet abban a nedvszívó anyagban, ha kimarja a bőrt? Nem sok jó. A mostani mosható pelusok tisztán tartása sokkal könnyebb, és rendkívül környezetbarát. 

A popsitörlő nagyon jó időnként, főleg, ha elmentek otthonról. De a legjobb a sima langyos víz, és egy mosható törlőkendő-popsitörlő, amit előtte csak be kell nedvesíteni. (Én annak idején langyos vizes vattát használtam). Ezek biztos nem irritálják az érzékeny bőrfelületet.

A pelenkatartó gyűjtőedény is teljesen elhagyható, ha rendesen összehajtod, és nem felejted el berakni a szemetes edénybe, majd a kukába. Nem fog jobban bűzleni, mint a pelenkatartóban összegyűjtve tárolva. 

A kisgyerekes szülők nagy része szerencsére odafigyel a környezet óvásara, és tudatosan választja ki gyermeke számára a legjobbat az óriási kínálatból. Nem pusztán a mintákra, a divatos formákra van igénye, választása inkább a praktikus, sokáig használható, átörökíthető darabokra esik. 

Anyai tapasztalataimat kamatoztatva, azóta büszke nagyiként hoztam létre az egyedi, környezettudatos textiltermékeimet és kiegészítőimet, amivel a gyerekes szülők hétköznapjait segítem. 

A CSIPETKÉK főként babaváró és kisgyerekes szülőknek készít  pelenkázáskor,  alváshoz, utazáskor használható  saját készítésű , praktikus és rendkívül hasznos termékeket, amik ajándéknak is kiválóak.

Nagy segítség  az elalváshoz, altatáshoz: állítható pólya és babafészek szett, játszószőnyeg és              hálózsák/kinti szellőztető zsák 2 in1

pelenkázáshoz: mosható pelenkázó alátét, és popsi törlő, pelenkázó táska, és alátét 2 in1

utazáshoz:  az innovatív SEAT SET termékcsalád, mely újszülött kortól egészen iskolás korig komfortosabbá teszik az utazást a gyermek számára hosszú úton is

kismamáknak: mosható melltartó betét,  wet bag 

nadrág és a kis térdecskék megóvásához:  térdvédős nadrág