“Én megtiltanám azt, hogy az Anyukák 3 évig otthon maradhassanak!”

Nyakunkon az óvodai beíratások! 

Ezt a döbbenetes kijelentést egy olyan óvoda vezetőjének a szájából hallottam, aki egy kisvárosban  jó helyen, családi házas övezetben lévő, családias, 2 csoportos  intézményét vezette.

Mikor már mindhárom gyermekem kijárta az ovit, akkor szembesített ezzel engem. Tudjátok mi volt az indoka?

Mert sokkal több időt, és energiát követelnek tőlük azok a gyerkőcök, akikkel az otthon töltött idő alatt nem megfelelően készítettek fel a szülők!

Szerencsére az én gyerekeim mindegyike szeretett közösségbe járni, és nagyon klassz volt, hogy itthon is lehettem velük. 

                  10+1 tipp

amivel előkészítheted gyerkőcödet a változásra már jóval a beszoktatás előtt  

1.Meglegyen a hétköznapokban a  rendszeresség,  a napirendetek pedig kezdjen az oviéhoz igazodni! A lefekvés idejét te határozd meg, lehetőleg magától ébredjen, és majd mikor a valódi időben elindulnál, vonj ki belőle 45 percet, hogy nyugodtan legyen ideje reggelizni, felöltözni!

2. Tanítsd meg az önálló elalvásra, nem várhatod el, hogy az óvónő, vagy a dadus csak ővele foglalkozzon majd a többi mellett , hogy el tudjon aludni. Ha ez nem megy, alvókával is átsegítheted ezen a nehéz változáson.

3. Ha eddig még nem tetted volna, mert nem szereted te magad sem érzed megad ügyesnek, akkor is iktass be közös alkotásokra pár percet a napból. Hidd el, meg tudod rajzolni a csigabigát is, és meg tudod tanítani gyurmázni, ollóval vágni, festeni. A jó ceruzafogást gyakorolni.Szegény gyerek ne az oviban lássa előszór ezeket az eszközöket!

4.Tanítsd meg türelemre! (az előbbi foglalkozás is kitartást is igényel tőle!)Várakoztasd kicsit, mielőtt az óhaját teljesítenéd. Meg kell értenie, hogy nemcsak egyedül ő van a világon!

5.Ne fenyegesd az ovival! Inkább arról mesélj neki, milyen jó lesz neki ott: sok új, és régi barát, izgalmas játékok, és foglalkozások. 

6.Vidd el akár már több héttel is a beszoktatás előtt egy óvodai programra, eseményre, persze előtte egyeztess az óvónőkkel is. 

7. Tanítsd meg önállóan játszani, így lesz önálló, de mégis jó csapatjátékos is a csoportban.

8.Vidd el gyakran csemetédet közösségbe, foglalkozásokra, ahol hasonló körjátékok, stb. vannak, mint az oviban, és ismerkedhet hasonló korú gyerkőcökkel. 

9. Ne erőltesd a szobatisztaság kialakulását, viszont könnyítsd meg csöppségednek , hogy szembesüljön az összefüggésekkel. Ha jó idő van, ne adj rá pelust, vagy ha igen, ne a legjobb nedvszívóból!

10. Időben kérdd el az infókat arról mit kell bevinned majd pontosan beszoktatásra is.

11. ha bármit vásárolsz az oviba, figyelj arra, hogy strapabíró, és könnyen tisztítható legyen!

A folytatásban azt nézzük meg, milyen ruházat, és tároló, valamint ágynemű szettek praktikusak és pénztárca kímélőek a szülők számára, tartsatok velem legközelebb is, és ha tetszett ajánljátok ismerőseiteknek is!